Mica Unire sau când prostia nu doare

De Mihai Vintilă 24 Ianuarie 2022, 10:06 Editorial

Văd în ultimul timp o creștere a promovării unui concept tâmpit, care denotă o necunoaștere crasă a istoriei poporului român. Evenimentul sărbătorit la 24 ianuarie - Unirea Principatelor Române este din ce în ce mai des înlocuit cu sintagma Mica Unire. E o prostie fără margini și voi explica de ce și pentru cei care o folosesc și poate nu s-au dus la școală sau s-au dus dar nu le-a plăcut istoria românilor.

Unirea Principatelor Române cu care începe domnia lui Alexandru Ioan Cuza este doar una din multele uniri mici care s-au realizat de-a lungul anilor pentru ca România să fie parțial ceea ce este azi.

Mai întâi a fost o unire în urma Tratatului de la Paris din 1856, ce încheia Războiul Crimeii (1853-1856), cu cele trei județe Cahul, Bolgrad și Ismail retrocedate Moldovei de către Rusia, după ce în prealabil le furase de la Moldova. Apoi are loc în 1859 Unirea Principatelor Române.

Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independenţă din 1877-1878 şi consfinţită prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie 1878. În schimbul Dobrogei, România a trebuit să cedeze Rusiei cele trei judeţe Cahul, Bolgrad şi Ismail sub denumirea de Basarabia de Sud.

Avem o altă mică unire la 27 martie 1918 și anume unirea Republicii Democrate Moldovenești (Basarabiei) cu Regatul României, inclusiv a celor trei județe din sud cedate în 1878.

Încheierea primului război mondial aduce alte mici uniri.

Congresul General al Bucovinei, pe data de 15 noiembrie 1918, a decis unirea fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României. La 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, Transilvania, Maramureșul și Banatul s-au unit și ele cu regatul Românei.

Așa că, atunci când necunoscătorii de istorie români sau de aiurea, vorbesc de mica unire, la care din micile uniri se gândesc. La cea a lui Cuza? Păi aceea a fost doar una din micile uniri prezentate mai sus. Să afirmi doar despre una că ar fi mica unire, atunci celelalte cum ar trebui numite - alte mici uniri?

Istoric, la 24 ianuarie, a avut loc un singur eveniment care trebuie sărbătorit ca tare - Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească. Asta este și asta trebuie sărbătorit. Punctum!

Restul e prostie.

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 24 Ianuarie 2022, 10:06 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii